Kamienna podłoga w kuchni


Wybór podłogi to nie mniej ważny element całego projektu kuchni niż meble na wymiar. Musi być on równie dobrze przemyślany, zarówno pod względem estetyki, jak i funkcjonalności, czy może raczej cech fizyko-chemicznych. Tym bardziej, że jest to jeden z tych elementów tego projektu, którego najprawdopodobniej zbyt prędko nie wymienimy. Jest to inwestycja na lata...


Decydując się na kamienną podłogę w kuchni musimy wiedzieć, jakie są właściwości poszczególnych możliwych do wykorzystania materiałów. Od tego zależy przecież nasze późniejsze zadowolenie z codziennego korzystania z pomieszczenia kuchennego.

PODŁOGA GRANITOWA
Jednym z najczęściej stosowanych materiałów na podłodze kuchni jest granit. Bez wątpienia charakteryzuje się on kuszącą estetyką, jednak należy pamiętać, że surowiec ten posiada również i inne ważne cechy. Będzie do nich z całą pewnością należeć twardość, odporność na ścieranie oraz nienasiąkliwość. To bardzo ważne cechy w kuchni, szczególnie jeśli mamy na myśli okolice blatu roboczego. W tym właśnie miejscu podłoga będzie najbardziej narażona na ścieranie, wynikające z naszego częstego chodzenia w tym rejonie, czy na upadki rozmaitych przedmiotów, w tym ciężkich garnków. Ważna jest również nienasiąkliwość, gdyż kuchnia charakteryzuje się większą wilgotnością powietrza niż inne pomieszczenia. Ponadto ważnym jest fakt, iż granitu nie zniszczymy środkami czyszczącymi, nawet najbardziej żrącymi środkami chemicznymi. Jest to więc inwestycja na długie, długie lata.

PODŁOGA TRAWERTYNOWA
Coraz chętniej stosowanym materiałem na kuchennych podłogach jest trawertyn. Sprawia on, że kuchnia jest jaśniejsza, wydaje się bardziej przestronna i elegancka. Często stosowana jest w kuchniach inspirowanych chociażby stylem włoskim, głównie ze względu na fakt, iż trawertyn bardzo mocno przypomina powierzchnię antyczną. Materiał ten również jest twardy, stąd też będzie odporny na działanie czynników fizycznych. Niestety są również pewne minusy tego surowca, a do najważniejszych należy z całą pewnością jego porowata struktura, co bez wątpienia będzie utrudniało utrzymanie kuchni w czystości. Ponadto trawertynowa podłoga wymaga impregnacji, o czym nie można zapominać.

KONGLOMERATY GRANITOWO-KWARCOWE
Innym kamiennym rozwiązaniem, jeśli chodzi o podłogę w kuchni, będzie zastosowanie konglomeratu granitowo-kwarcowego. Materiał ten stosowany jest m.in. do produkcji parapetów, czy blatów łazienkowych i kuchennych, ale z powodzeniem może być stosowany i na powierzchni podłogowej. Wszystko ze względu nie tylko na dużą trwałość i odporność, ale i bardzo atrakcyjną kolorystykę. Ogromnym plusem tego rozwiązania jest jego gładka, niemal szklana powierzchnia, którą z łatwością można utrzymać w czystości.

JAKICH MATERIAŁÓW UNIKAĆ?
Pośród kamiennych podłóg możemy odnaleźć również i takie materiały, których raczej powinniśmy unikać do takiego zastosowania. Nie nadaje się do tego m.in. popularny w domach marmur. Bez wątpienia prezentuje się on okazale, ze względu na swe bogactwo wzorów i kolorystykę, ale niestety kamień ów wymaga systematycznej impregnacji, a ponadto w trakcie użytkowania matowieje. Jest on również podatny na rozmaite zarysowania i zadrapania.

Powinno się również unikać wapienia i piaskowca. Są to materiały zbyt miękkie, a więc łatwo ulegające uszkodzeniom mechanicznym, a ponadto mają dużą nasiąkliwość, co też wyklucza je z użycia w pomieszczeniach wilgotnych, takich jak kuchnia czy łazienka. Ponadto łatwo ulegają one zaplamieniom, które następnie niezwykle ciężko usunąć.


Jak więc widać z powyższego tekstu wybór surowca, z którego wykonana będzie podłoga w kuchni, jest sprawą nie tylko estetyki, ale i funkcjonalności, czy nawet żywotności kuchni. Jeśli zamierzamy zrobić remont pomieszczenia „raz a dobrze” to na pewno nie możemy się zdecydować na materiał, który bardzo łatwo ulega zniszczeniom. Ale oczywiście ostateczny wybór należy do nas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz