W
kuchni spędzamy dużą część naszego czasu. Wystarczy tylko
policzyć, ile dziennie zajmuje gotowanie obiadu, przygotowywanie
śniadań i kolacji, mycie naczyń czy porządkowanie szuflad. Warto
więc zastanowić się, jak powinno być urządzone to pomieszczenie,
by było jak najbardziej bezpieczne i funkcjonalne, czyli jednym
słowem ergonomiczne. Poznaj zasady ergonomii w kuchni.
1.
Strefy
Po
pierwsze, urządzając bądź remontując kuchnię, pomyśl o
strefach, które powinny się w niej znaleźć. Najbardziej oczywista
to strefa gotowania, dalej przechowywania naczyń, przechowywania
jedzenia, zmywania oraz przygotowywania posiłków. W sumie 5
obszarów, które musi mieć nawet najmniejsza przestrzeń kuchenna.
Co
zyskasz dzięki podzieleniu jej na powyżej wymienione strefy? Przede
wszystkim porządek, który potem łatwo będzie utrzymać. Wyznacz
konkretne szafki i półki do przechowywania szklanek, naczyń i
sztućców. Pamiętaj, by znaleźć również miejsce na schowanie
zapasów: mąki, cukru, przekąsek, przypraw czy warzyw konserwowych.
Poruszanie po kuchni stanie się wówczas znacznie prostsze.
2.
Trójkąt roboczy
Zastanów
się, co robisz w kuchni, jaki jest ciąg Twoich kolejnych działań.
Najpewniej przychodzisz z zakupami i odstawiasz je na blat. Następnie
chowasz jedzenie do lodówek i szafek. Potem potrzebujesz przestrzeni
roboczej, gdzie przygotujesz posiłek. Na koniec podchodzisz do
obszaru zmywania i suszenia naczyń. Taka kolejność jest nam
wszystkim znana.
Działamy
według tego schematu, więc zastanów się, jak sprawić, by był
ergonomiczny. Tutaj z pomocą przychodzą nam doświadczeni
architekci, którzy wyliczyli, że najlepszym ułożeniem trzech
strategicznych elementów w kuchni jest trójkąt. Na jego
wierzchołkach należy postawić zlewozmywak, lodówkę oraz
kuchenkę.
Pomiędzy
zlewozmywakiem, lodówką i kuchenką powinno być co najmniej 120
centymetrów odstępu. W niektórych kuchniach można pozwolić sobie
na większy odstęp. Pamiętaj jednak, by między tymi trzema
sprzętami AGD pozostawić przestrzeń, którą najlepiej wypełnić
blatami roboczymi. Blat przy lodówce sprawdzi się podczas
wykładania zakupów, blat przy kuchence podczas krojenia składników,
a blat przy zlewozmywaków przyda się do postawienia suszarki bądź
pojemnika na bioodpady.
3.
Odpowiednia wysokość
Kolejną
istotną rzeczą, o której nie można zapomnieć, jest wysokość
blatów i artykułów gospodarstwa domowego. Jeśli jesteś
przeciętnego wzrostu i nie mierzysz więcej niż 1,65-1,70 metra,
odpowiednią wysokością zabudowy kuchennej będzie 85-90
centymetrów. W innych przypadkach, należy indywidualnie
przemyśleć odpowiednie zaaranżowanie kuchni. Warto wówczas
zgłosić się do specjalisty od wykonywania mebli na wymiar i
uzgodnić z nim, jakie wysokości będą odpowiednie. Z kolei
pomiędzy blatem a górnymi szafkami powinno być około pół metra
odstępu, by móc swobodnie i wygodnie przygotowywać posiłki.
Zasady
ergonomii są po to, by ułatwić Ci poruszanie po kuchni, zmywanie i
gotowanie. Dostosowanie się do nich sprawi, że wyraźnie odczujesz
wzrost efektywności, ale przede wszystkim większy komfort podczas
wykonywania codziennych obowiązków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz